„Love Me Do“ – Раждането на „The Beatles“

Продуцентът Джордж Мартин е казал, че „когато  е излязъл „Love Me Do“ на „The Beatles“, това е бил денят, в който светът се е променил“ и оттогава светът постоянно се съгласява с него

Вечерта на 5 октомври 1962 г., със своя мощен предавател, излъчващ за Обединеното кралство, радио „Люксембург“ пуска в ефир нова песен, проста песен, в която певците  изпяват думата „обичам“ общо 23 пъти. Звучала е „Love Me Do“ на „The Beatles“.

Има много песни, записани от „The Beatles“ („Бийтълс“), които могат да се разглеждат като „хитове“ или „класика“, но само шепа, които наистина могат да се разглеждат като „легендарни“. „Love Me Do“ със сигурност попада в тази категория. Това е била първата песен, записана професионално и издадена под името „Бийтълс“, която изключва всички записи на Тони Шеридан и „The Beat Brothers“. Това е била и първата песен на Ленън/Макартни (или както е посочено на етикета, Маккартни/Ленън), която някога е публикувана и пусната. И това е била първата песен, издадена във Великобритания с пълния състав на „Бийтълс“.

Твърди се, че песента е написана няколко години преди да бъде записана и преди съществуването на „Бийтълс”. Сингълът включва изявената хармоника на Джон Ленън и дуетните вокали от него и Пол Маккартни. Издадени са три записани версии на песента, всяка с различен барабанист.

Има различни мнения за „Love Me Do“, дори от композиторите, но единственото нещо, което не подлежи на дебат, е жизнеността и оригиналността на парчето. Независимо от това, разпознаваемата хармония на „Бийтълс“ и простият, но закачлив текст, правят „Love Me Do“ неустоим фаворит за любителите на „старата музика“. Едва ли някой на всяка възраст може да се въздържа да пее заедно. И това е нещо, което всеки амбициозен автор на песни само мечтае да може да създаде.

Любопитни факти за „Love Me Do“:

  • Песента е записана на 6 юни 1962 г. по време на първото прослушване на групата с EMI. Тогава Пийт Бест (Pete Best) все още е бил барабанист на „Бийтълс“. Тази версия е загубена и не може да бъде намерена на CD.
  • Поставянето на класацията № 17 на „Love Me Do“ изглежда като малък провал на групата в сравнение с всички хитове на класацията тогава. Но в сравнение с дебютите на някои други големи изпълнители е на челна позиция.
  • Сингълът е преиздаден в Обединеното кралство през 1984 г. и достига до № 4.
  • Някои твърдят, че „Love Me Do“ е попаднал в класациите във Великобритания, защото мениджърът Брайън Епщайн лично е закупил 10 000 копия от него. Доказателства  за това обаче няма и Джон Ленън отрича слуха.

Източници:https://bg.eferrit.com;https://www.thisdayinmusic.com/liner-notes/love-me-do/; http://www.beatlesebooks.com/love-me-do

*На днешната дата – 5 октомври, по инициатива на ЮНЕСКО от 1994 г. отбелязваме Международния ден на учителя. Към настоящия момент тази дата се приема от над 100 държави. В България с решение на правителството датата е приета през 2006 г.

***

Следете културния афиш на ОКИ „Надежда“ и във Facebook.