„Зората на Европа“ с премиера за България

Концертът за оркестър, цигулка и пиано от Жозеп Мария Валс и Шуфре е поредното съвременно произведение, което оркестър „Симфониета „София“ към Общински културен институт „Надежда“ и маестро Свилен Симеонов представят премиерно пред българската публика.

Четири месеца след световната си премиера, „Aurora Europe“ от испанския композитор Жозеп Мария Валс и Шуфре бе изпълнена за първи път и в България. Оркестър „Симфониета „София“, под диригентството на маестро Свилен Симеонов, представи творбата на 9 септември 2022 г. в Общински културен институт „Надежда“. Одата за Европейския съюз, по думите на нейния автор, е своеобразен „принос към призива за мир, за който всички жадуваме“. Тя отправя силен апел за обединение на народите, смесване на културите, равноправие и равнопоставеност, водещи ги до ново и светло бъдеще в нов, мирен свят. Нейното отражение в музиката е симфония от звуци, асоцииращи се с по-големия устрем и мощ, които произтичат от обединението. В унисон с програмното начало, заложено в произведението, солистите Ралица Петкова – цигулка и Явор Конов – пиано, кореспондиращи си умело с оркестър „Симфониета „София“, пренесоха в залата характерната енергия и послания на творбата.

В първия за есенния сезон концерт, освен премиерното за България изпълнение на „Aurora Europe“, звуча и един от редките лирични образци в симфоничния жанр на великия Лудвиг ван Бетовен. Романтичната окраска на ІV-тата му симфония просветли с обаятелните си картини втората част на концерта.

На събитието присъстваха авторът на „Aurora Europe“ Жозеп Мария Валс и Шуфре и Н.Пр. посланикът на Кралство Испания в България Алехандро Поланко Мата.

Е. Матева

_ _ _

Вижте още:

Съвременни произведения с премиерно изпълнение и вокално-инструментални шедьоври от миналото в концерт на „Симфониета „София“

„Симфониета „София“ с премиерно за България изпълнение на композиции от Емануел Сикора

_ _ _

Фотогалерия от събитието
Снимки: Бойко Дзивев