Концерт за тромпет и оркестър от Минко Ламбов с премиера в Общински културен институт „Надежда“

Творбата бе представена в рамките на втория концерт от цикъл „Вдъхновение“, реализиран по програма „Създаване“ на Национален фонд „Култура“.

Премиера на последната творба на Минко Ламбов, вдъхновена от изключителния тромпетист Венцислав Благоев, бе акцентът в програмата на „Симфониета „София“ на 22 май 2024 г. Новият Концерт за тромпет и оркестър звуча за първи път в залата на Общински културен институт „Надежда“ под диригентството на автора. Солист на произведението бе Венцислав Благоев – музикантът-вдъхновител, станал причина за неговото създаване. Събитието представи още Симфония № 3 „Ероика“ от Лудвиг ван Бетовен и прекрасната „Фантазия“ от Франц Доплер по теми от „Риголето“ на Верди със солисти флейтистките Цветелина Белева и Надя Стоилова.

Концертът за тромпет и оркестър от Минко Ламбов е поредната творба, която очертава най-важните насоки в композиционния стил на автора през годините. Въпреки че Концертът по своята същност е класически, материалът, който се разработва в него отново е поставен върху основите на етно интонации, джаз елементи и симфоничен звук. Метроритъмът пак е изведен на преден план със своето многообразие и непрекъснати смени. Неравноделните размери са основен изразен похват, а вплитането на български и ромски теми и мотиви оформя характерния облик на произведението. Леката смяна на обичайното амплоа, в което е познат джаз музикантът Венцислав Благоев, се отрази положително върху изпълнението с по-богат звук и характерен маниер на свирене. И този Концерт последва трайната тенденция на обичайно трудните и виртуозни солови партии в творчеството на Минко Ламбов. Втората част на произведението донесе разкошна носталгична мелодия, излязла сякаш от старите филми. На рояла бе композиторът. Със забележително участие се включи и барабанистът от Джаз формация „София“ Ивайло Манев. За бис звуча фрагмент от втората част на Концерта, но този път в изпълнение само на Венцислав Благоев, Минко Ламбов и Ивайло Манев. Представянето на новата творба бе изпратено подобаващо с бурни аплодисменти.

Силно аплодирани бяха също и прекрасните изпълнения на „Фантазия“-та от Франц Доплер със солисти Цветелина Белева и Надя Стоилова, както и Симфония № 3 „Ероика“ от Лудвиг ван Бетовен.

Ева Матева

_ _ _

Вижте още:

Премиерно изпълнение на Концерт за китара и оркестър от Минко Ламбов в ОКИ „Надежда“

„Сезони“ от Минко Ламбов със световна премиера в ОКИ „Надежда“

По желание на публиката – „EVERYBODY NEEDS A LITTLE MORE JAZZ“ отново в ОКИ „Надежда“

_ _ _

Фотогалерия от събитието
Снимки: Бойко Дзивев