Концерт на „Симфониета „София“ и Камерата „Орфика“

Кога
09.11.2023 @ 18:30 – 19:30
2023-11-09T18:30:00+02:00
2023-11-09T19:30:00+02:00
Къде
Общински културен институт "Надежда"
София
бул. „Ломско шосе“ 2
Цена:
Безплатно

Виртуозният цигулар, световно признат интерпретатор и експерт по творчеството на Паганини, Марио Хосен ще свири в Общински културен институт „Надежда“ на 9 ноември от 18:30 ч. Той ще бъде солист в концерта на „Симфониета „София“ и Камерата „Орфика“.

Диригент:
Свилен Симеонов

Солист:
Марио Хосен – цигулка

В програмата:
Хидеаки Хираи – Симфонично интермецо
Антонио Вивалди – „Четири сезона“, прекомпозирани от Макс Рихтер
Джузепе Мартучи – Симфонично „Ноктюрно“ в сол мажор, оп. 70, № 1

Вход – свободен

_ _ _

Марио Хосен е цигулар-солист и диригент, световно признат интерпретатор и експерт по творчеството на Николо Паганини. „Прероденият Паганини“, с каквото прозвище е известен виртуозният музикант, дебютира като солист на Пловдивската филхармония едва 8-годишен. Пътят на неговото образование преминава през София, Виена и Париж. Сред преподавателите му са Дарина Данкова, проф. Михаел Фришеншлагер и проф. Жерар Пуле.

Богатият му репертоар включва произведения от италиански и немски барок до съвременна класическа музика и джаз. Особена популярност му носят изпълненията на шестте концерта и двадесет и четирите капричии на Паганини, както и цигулковите сонати на Бетовен. В блестящата си кариера Марио Хосен е бил солист на едни от най-авторитетните оркестри в света – Лондонската филхармония, Симфоничен оркестър „Чайковски” на Московското радио, Виенският симфоничен оркестър, Academy St. Martin in the Fields, English Chamber Orchestra, Симфоничният оркестър на БНР, Оркестър Брукнер-Линц, I Solisti Veneti, Wiener Akademie, Софийската филхармония и др.

Марио Хосен е редактор и изследовател на цялостното творчеството на Паганини за цигулка и оркестър за едно от най-старите музикални издателства в света „Musikverlag – Doblinger“ Виена. Има 22 издадени албума с класическа музика, включващи и премиерни записи на неиздавани творби.

През годините е удостояван с множество престижни награди, сред които наградата „София“ за музика и наградата на ФМ Класик радио. Артист е на „Thomastik Infeld”, Виена. Свири на цигулка „Джовани Батиста Гуаданини” от 1749, която му е предоставена от Австрийската национална банка. Солист и диригент е на Виенския камерен оркестър. От 2019 г. е артистичен директор на Международния музикален фестивал „Варненско лято”. В НБУ е почетен професор по цигулка.