Книгата – прозорец към света: 23 април – Световен ден на книгата и авторското право

„Книгите са кораби на мисълта, които странстват по вълните на времето и грижливо пренасят своя безценен товар от поколение на поколение“.

                                                                                    Франсис Бейкън

За Международен ден на книгата и авторското право ЮНЕСКО определя 23 април през 1995 г. Така Организацията на обединените нации за образование, наука и култура ни насърчава да предизвикаме себе си, да изследваме нови жанрове, теми и формати, на този ден целият свят да отдаде почит на просвещението, културните традиции, книгите и техните автори. Да се насърчат хората, особено младежите към четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

Руският писател и драматург  Максим Горки е казал – „Книгата е може би най – сложното и велико чудо от всички чудеса, създадени от човечеството по пътя му към щастие и бъдещо могъщество.“

Защо е избрана датата 23 април?

Не е случайна, символична е за световната литература – именно на тази дата през 1616 г. са починали Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир. На 23 април са родени или починали и други изтъкнати автори – Морис Дрюон, Владимир Набоков, Мануел Валехо и др.

Идеята за този празник всъщност произхожда от Каталуния, където през 1926 г. крал Алфонс XIII подписва декрет за честване на Ден на испанската книга, за който се предлага датата на смъртта на Сервантес. Денят съвпада с празника в чест на Свети Георги Победоносец – покровител на Каталуния. Търговците в Барселона устройвали грандиозни панаири на книгата, а от 1931 г. започнали да подаряват роза на всеки, който си купи книга.

Друг любопитен факт е, че от 2001 г. ЮНЕСКО присъжда титлата „Световна столица на книгата“, когато наградата получава Мадрид. Всяка година оттогава един световен град получава това звание заради отдадеността си на каузата на книгата, четенето, създаването и достъпа до книгите.

Идеята за стимулиране на четенето на книги, особено сред младежите и книгоиздаването през последните години бяха подкрепена чрез редици от инициативи в страната ни – „Алея на книгата“, „Голямото четене“, „Малкото голямо четене“, „Походът на книгите“,  изграждането на къщички за книги, създаването на онлайн медии и др.

Книгата е прозорец към света по време на пандемия. Книгите, най-значимото средство за съхранение и разпространение на знанието ни дават уникалната възможност да се докоснем до света на другите, посочват пътя на много въпроси и помагат да открием своите житейски ориентири. Факт е липсата на живите литературни четения, фестивали и срещи, но не забравяйте, че в 21 в. може да се потопите в различни светове и истории чрез електронните книги.

Освен като храна за душата, книгата през последните  години е разглеждана в света на медицината и като лек за душата. Лекари обръщат внимание на четенето на книги като мощна оздравителна процедура и много водещи световни клиники въведоха нов метод на лечение – библиотерапията.

„Четенето на книги е разговор с най-добрите умове на отминалите времена, и то разговор, в който те ни споделят своите най-добри мисли.“ – Декарт