За свободата и стила в музиката – „EVERYBODY NEEDS A LITTLE MORE JAZZ“

Ana Bella, Венцислав Благоев, „Симфониета „София“ и Джаз формация „София“, под диригентството и с аранжиментите на Минко Ламбов, представиха проекта в Общински културен институт „Надежда“

Човек може да слуша джаз за удоволствие, може да слуша джаз и за отпускане, може дори да не разбира, че слуша джаз, гледайки филм или преминавайки през някоя реклама, но джазът, осъзнато или не, е част от живота на всеки от нас. И всеки има нужда от малко повече джаз. Джазът стимулира духовността, развива творческите аспекти на мисълта, променя светогледа на хората и открива пътя към свободния изказ и себеизразяване, а оттам нататък е съществен стилът. „И в музиката, и в живота всичко опира до стила. Трябва да имаш стил във всичко, което вършиш…“ е казал някога великият Майлс Дейвис и „EVERYBODY NEEDS A LITTLE MORE JAZZ“ го доказа.

Проектът на Минко Ламбов, под негово диригентство и с негови аранжименти, пред­стави световноизвестни пиеси на едни от най-големите джазмени на всички времена. Тук въпросът за стила и качеството на аранжиментите бе от ключово значение, тъй като именно аранжи­ментите са основата, от която зависи цялостният облик на произведе­нието и върху която изпълнителите могат да надграждат със своето музициране. В плюс за програмата в случая бе, че аранжиментите на Минко Ламбов бяха на висота, а това, че концертът бе дирижиран от него бе още по-голямо преимущество. Водещата роля в изпълненията, разбира се, бе на Ana Bella и красивите ѝ джаз вокали, а за висо­кото ниво на концерта допринесе и изпълнителското майсторство на великолепния тром­петист Венцислав Благоев. Заедно с тях на сцената бяха музикантите от „Симфо­ниета „София“ и Джаз формация „София“ към Общински културен институт „Надежда“, от чието чудесно взаимодействие общата звучност спечели много.

След изпълнението му в Централния военен клуб на 2 септември 2021 г., проектът „EVERYBODY NEEDS A LITTLE MORE JAZZ“ бе представен изключително успешно и в настоящия концерт на 16 септември. Музикантите бяха върнати на бис два пъти и бурните овации не спряха. За съжаление не бе възможно изпълненията да продължат, но звездата на вечерта – Ana Bella обеща, че това ще се случи при следващото представяне на програмата.

Ева Матева

– – –
Вижте още:

„EVERYBODY NEEDS A LITTLE MORE JAZZ” за първи път в афиша на ОКИ „Надежда“

В приказния свят на Андерсеновите герои – ОКИ „Надежда“ представи премиерно мюзикъла от Минко Ламбов „Дивите лебеди“

В света на Кирил Ламбов – ОКИ „Надежда“ отбеляза една година от загубата на големия музикант
– – –

Фотогалерия от събитието
Снимки – Бойко Дзивев