Общински културен институт „Надежда“ представя Майсторски клас по дирижиране на Георги Димитров и оркестър „Симфониета „София“

Общински културен институт „Надежда“  представя  Майсторски клас по дирижиране на Георги Димитров и оркестър „Симфониета „София“.

Срок за записване: 28.11.2021 г.

Провеждане: 29.11.2021 г. – 03.12.2021 г., Общински културен институт „Надежда“

Галаконцерт: 03.12.2021 г., Общински културен институт „Надежда“

Регламент за участие:

  • Право на участие в майсторския клас на Георги Димитров има всеки, навършил 18 години;
  • Курсистите в майсторския клас ще дирижират оркестър „Симфониета „София“ на Галаконцерта на 03.12.20121 г.;
  • Участниците, показали добри резултати и професионализъм по време на обучението ще получат възможността да дирижират и в бъдещи концерти на ОКИ „Надежда“;
  • Всички участници получават диплом.

Такси за участие:

  • Активни участници – 500 лв. за целия курс.
  • Пасивни участници/слушатели/посетители – 50 лв. на ден.

Крайният срок за записване е до 28.11.2021 г. и се извършва по следните начини:

  • Заплащане на такса, попълване на Заявление за участие и прилагане на автобиография на място в ОКИ „Надежда“ – София, бул. „Ломско шосе“ 2, стая № 11, всеки работен ден от 10:00 до 17:00 ч.;
  • Прилагане на подписани и сканирани Заявление за участие, документ за платена такса по банков път и автобиография, изпратени на oki_nadejda@abv.bg.

* Банкова сметка IBAN: BG50SOMB91303113099900,                   BIC: SOMBBGSF

*Заявление за участие може да изтеглите тук:

– – –

Диригентският майсторски клас на Георги Димитров и оркестър „Симфониета „София“ предоставя възможност на лица над 18-годишна възраст, независимо от тяхното образование и компетенции да се срещнат с изкуството и опита на българския диригент Георги Димитров. Всички курсисти ще имат възможността да усъвършенстват своите познания и опит по дирижиране със симфоничен оркестър. Обучението се свързва и с практическа изява на сцена, след което ще завърши с обща изява – Галаконцерт в ОКИ „Надежда“.

Георги Димитров е ученик на известния цигулков педагог Розенберг. Завършва Българската държавна консерватория в София със специалности оркестрово дирижиране при проф. Влади Симеонов и цигулка при проф. Михаил Балкански. Специализира при Евгений Мравински и Арвид Янсонс в Санкт Петербург. От 1972 Георги Димитров е диригент на Пловдивската филхармония, а от 1981 – главен диригент и директор на Русенската опера, както и диригент в Софийската опера. В периода 1990-1995 ръководи Симфоничния оркестър на Сан Марино. Награден е с най-високото отличие на Републиката – Кавалер на ордена „Санта Агата“. От сезон 1995/1996  Георги Димитров е музикален директор и главен диригент на Пловдивската филхармония. Като ръководител на Оперно-филхармонично дружество – Пловдив реализира множество проекти, турнета в страната и чужбина на състава, както и участие в откриването на Европейския месец на културата – Пловдив (1999), предавано директно по Евровизия. Дирижирал е всички български оркестри и е канен като гост-диригент в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания, Швейцария и др. Внушителният му репертоар включва симфонични произведения, оперни заглавия, кантатно-ораториални творби. Редовно провежда майсторски класове по дирижиране и журира в международни конкурси за диригенти.

 Оркестър „Симфониета „София“ е създаден през 1972 г.  Към момента се състои от 38 музиканти. Репертоарът му обхваща всякакви жанрове – от предкласицизъм до съвременна музика. Оркестърът регламентира мястото си на българската музикална сцена като единствения професионален Столичен общински оркестър. Eдинствен на национално ниво изпълнява задачите на симфониетния формат и отговаря на световните критерии за такъв състав. През годините постоянни диригенти на състава са Дина Шнайдерман, Никола Върбанов, Людмил Дешев, Емил Янев. От 2003 г. до диригент на оркестъра е Свилен Симеонов. Оркестърът множество атрактивно-развлекателни концерти на сцена и на открито, с млади музиканти, диригенти, солисти, осъществява театрално-музикални постановки на оперета и мюзикъл, при представянето на филмова и театрална музика, премиери на нова наша и чужда музика, интерактивни проекти и импровизационни идеи с включване на електроника, джаз и фолк музиканти и др.