Сатиричният театър „Алеко Константинов“ на 65 г.

„Сатирата е вид стъкло, в което зрителите обикновено откриват лицето на всеки, освен своето собствено“
Джонатан Суифт

В исторически план сатирата е очевидна в древногръцките пиеси и някои от произведенията на Шекспир. A днес сатирата е навсякъде около нас в обществото, като почти всички медии я използват, от вестници и списания до телевизия и филми.

Сатирата заема специално място в културния живот у нас. На днешната дата – 7 април, през 1957 г. е основан Сатиричният театър „Алеко Константинов“ от режисьора Стефан Сърчаджиев. Със своята сила – сатирата, театърът вече 65 г. се ползва с уважение и кара зрителите да се чувстват като общност, която чрез изкуството намира сили да преодолее трудностите на ежедневието. Спектаклите се играят на две сцени – Голяма сцена, наречена „Щастливеца“ и Камерна сцена, която носи името „Методи Андонов“. Фоайето също заема съществена роля, тъй като там многократно са били представяни изложби. За 65 г. в него са поставени над 300 пиеси от български и световни автори.

След ремонта през 2018 г. на Голямата зала, модерната й визия и добра акустика започва да конкурира елитните театрални зали в Европа. Сатиричният театър е свързан с дейността на знаменити актьори, драматурзи, режисьори, музиканти, художници. Интересен факт е, че някои от седалките в залата са кръстени на актьори, които са допринесли за славата на Сатиричния театър. Такива са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Нейчо Попов и Невена Коканова. На сцената му са играли още Григор Вачков, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Никола Анастасов, Константин Коцев, Катя Паскалева, Невена Коканова, Хиндо Касимов и много други. Спектакли са създавали и режисьори от Русия, Румъния, Чехия, Сърбия, Франция.

Сатиричният театър „Алеко Константинов“ има 32 номинации за театралната награда „Аскеер” в различни категории, а наградата е печелена 13 пъти. Получава и множество отличия на международната сцена.

Престижното име на театъра днес успешно се защитава от нова генерация театрални таланти. А на сцената му може да вземете своята доза хумор с „Експлозивна комедия за големия взрив“, „Криворазбраната цивилизация“, „Наздраве за живота“, „Помощ имам две деца“, „Смях на сбогуване“ и много други. И не забравяйте, че „Животът без хумор е като ядене без сол“ – източна мъдрост.

Следете културния афиш на ОКИ „Надежда“ и във Facebook.

***
Прочете още:

„Болшой театър“ – културният символ на Русия

Tеатър „Ла Скала“ – 243 г. от откриването на люлката на стотици артисти