130 години от рождението на Артур Онегер бяха отбелязани с концерт на „Симфониета „София“

В програмата звучаха още произведения на рядко изпълнявания в България италиански композитор от XIX в. Джузепе Мартучи и съвременния американски композитор Емануел Сикора.

„Симфониета „София“, под диригентството на маестро Свилен Симеонов, отбеляза 130-тата годишнина от рождението на Артур Онегер с концерт на 28 октомври 2022 г. в Централния военен клуб. В рамките на цикъла „Годишнини на бележити композитори“ бе изпълнена ІV симфония на познатия като един от най-големите симфоници на XX в. композитор. В програмата звучаха още премиерно изпълнение за България на Концерт за пиано и оркестър в ми мажор от Емануел Сикора и Ноктюрно, оп. 70 от Джузепе Мартучи.

Цялостната идея на маестро Симеонов по отношение на програмата в концерта бе да представи стойностни, но по-рядко изпълнявани или отдавна неизпълнявани в България произведения от посочените композитори, с които да разшири репертоара на оркестъра и да разнообрази представяните концертни прояви.

Симфония № 4 „Deliciae Basilienses“ от Артур Онегер е рядко изпълнявана не само в България, но и по света. Публиката стана свидетел на интересните ритмични решения и оригинална темброва реализация в творбата, основаваща се на две автентични базелски народни песни. Чудесно изпълнение и прекрасна звучност обогатиха интерпретацията на произведението.

С внимание към детайлите, с изящна романтичност и качество на изпълнението бяха представени и останалите две творби в концерта. Джузепе Мартучи бе представен от мелодичното оркестрово Ноктюрно, оп. 70, а в центъра на програмата, премиерно за България, звуча Концерт за пиано и оркестър в ми мажор от Емануел Сикора. На рояла бе авторът. Ефективният диалог и взаимното допълване между него и оркестъра внесоха в произведението богата палитра от звукови нюанси и усещане за единност, съгласуваност и цялост.

Американският композитор от перуански произход солира за втори път на „Симфониета „София“, изпълнявайки свои творби. Преди това негови произведения звучаха в изпълнение на пианистката Божена Иванова на 16.04.2021 г. Настоящата премиера за България бе записана, очаква се публикуване на изпълнението в YouTube.

Ева Матева

_ _ _

Вижте още:

Съвременни произведения с премиерно изпълнение и вокално-инструментални шедьоври от миналото в концерт на „Симфониета „София“

„Симфониета „София“ с премиерно за България изпълнение на композиции от Емануел Сикора

„Зората на Европа“ с премиера за България

_ _ _

Фотогалерия от събитието
Снимки: Бойко Дзивев