Бетовенова програма с Пер Енфло препълни зала „Концертна“ в Централния военен клуб

Великолепният шведски пианист и гениален математик бе солист на „Симфониета „София“, под диригентството на маестро Свилен Симеонов, на 9 ноември 2022 г. В рамките на сегашното му посещение в България той осъществи и поредния запис с оркестъра – този път на Концерт за пиано и оркестър № 2, оп. 73 в си бемол мажор.

Ранни произведения на Бетовен в жанровете на симфонията и клавирния концерт звучаха в програмата на оркестър „Симфониета „София“, под диригентството на маестро Свилен Симеонов, на 9 ноември 2022 г. Концерт за пиано и оркестър № 2, оп. 73 в си бемол мажор и Симфония № 2, оп. 36 в ре мажор представиха прехода между традицията и новаторството, между общоутвърденото и индивидуалното в композиционния стил на великия класик. Солист в концерта бе забележителният шведски пианист Пер Енфло.

Свързана с традициите на Класицизма, соловата партия в Концерт за пиано и оркестър № 2 бе представена прецизно от Пер Енфло. Прозрачност, лекота, техничност и характерно фразиране оформиха художествения облик на произведението в духа на Моцартовите клавирни концерти. Същевременно оркестърът и солистът пресъздадоха типичната образно-емоционална сфера в творбата, свързана с размисъл и философска вглъбеност, характерни за зрелия период на Бетовен. Пер Енфло бе върнат на бис с възторжени, продължителни бурни аплаузи.

Във втората част на концерта звуча интересната Симфония № 2 в ре мажор от Лудвиг ван Бетовен. Нейната връзка с традициите на Хайдн и Моцарт, съпътствана от множеството новости въведени от композитора – стремежът към мащабност и героика, богатството на тематизма с акцент върху разработването на материала, както и първото скерцо, използвано от Бетовен в симфония, прозвучаха с убедителност, пресъздадени от оркестъра.

Организатори на събитието бяха Общински културен институт „Надежда“, Министер­ство на отбраната на Република България и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.

Ева Матева

_ _ _

Вижте още:

Божествена музика от Бетовен звуча отново в залата на Централния военен клуб

Велика музика, необичаен репертоар и възторжена публика – една оригинална вечер с творби от Лудвиг ван Бетовен

_ _ _

Фотогалерия от събитието

Снимки: Бойко Дзивев