В духа на романтизма – „Симфониета „София“ отбеляза 190-ата годишнина от рождението на Йоханес Брамс

На 3 май, четири дни преди рождената дата на немския новатор и традиционалист Йоханес Брамс (7 май 1833 г.), оркестър „Симфониета „София“ отбеляза 190-ата годишнина от рождението му с концерт в Централния военен клуб в столицата. Събитието бе част от циклите в културния календар на ОКИ „Надежда“- Цикъл „Годишнини на бележити композитори“ и премина под палката на главния диригент на състава Свилен Симеонов.

Специален гост бе блестящият пианист и математик Пер Енфло, втори след Айнщайн с най-високо IQ и първият след Айнщайн, който е разрешил геометричната теорема, с която медицината може да сканира човешкия мозък. Това гостуване на Енлфо не бе за решаването на известни проблеми в математическия анализ, а за да представи съвместно оркестъра Концерт за пиано и оркестър №23 от Моцарт. Финалът по повод 190 години от рождението на немския композитор Йоханес Брамс бе с изпълнението на Вариации от Брамс по тема от Йозеф Хайдн.

Снимки: Бойко Дзивев

*Не пропускайте следващия концерт на „Симфониета „София“ и Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ на 13 май, където диригент ще бъде Петър Димитров. Повече за мястото и програмата на събитието може да видите тук.

– – –

*Пер Енфло над 10 години концертира  и осъществява музикални записи съвместно „Симфониета „София“ с диригент Свилен Симеонов. През 1966 г. открива обща стратегия за решаване на много проблеми в безкрайни измерения, като комбинира подходящи крайномерни техники с индукционни процедури. Тези разработки са приложени и в няколко други области на математиката и компютърните науки. Лауреат е на награда за решаване на научен проблем от Шотландска книга.


*Йоханес Брамс е роден на 7 май 1833 г. в един от най-бедните квартали на Хамбург в семейството на музиканта Йохан Джейкъб Брамс и икономката Кристиана Нисен. Започва да свири на пиано на 7-годишна възраст. Докато е тийнейджър, той помага на семейството си финансово, като свири в таверни. Смята се, че Брамс е започнал да композира рано в живота си, но е унищожил ранните си композиции. Става известен като композитор едва през 1853 г., когато е на концертно турне като корепетитор на унгарския цигулар Едуард Ремени. Същата година се среща с Шуман, който е толкова впечатлен от композициите на Брамс, че написва статия, възхвалявайки гения на младия композитор.

Днес Брамс е наричан с любов от музикантите едно от „Трите Б” – другите две са Бах и Бетовен. Счита се, че композициите му са съживили романтичното движение в музиката чрез класически и барокови музикални форми.

Йоханес Брамс създава музика от всички жанрове, с изключение на операта: симфонична и камерно-инструментална музика, произведения за орган, клавирна и вокално-симфонична музика, вокални ансамбли и хорове, над 200 песни и романси за соло и пиано, прочутите унгарски танци и мн. др.

Музикалните историци смятат, че е бил влюбен в Клара Шуман. Не е ясно обаче дали чувството е било взаимно. Дори след трагичната смърт на Роберт Шуман през 1856 г. Клара и Брамс остават само приятели. Брамс никога не се е женил, бил е сгоден за Агате фон Зиболд, която разваля годежа.

Последната публична изява на Брамс е на 3 март 1897 г. при изпълнението на неговата Симфония №4 под диригентството на Ханс Рихтер. Брамс развива рак, умира месец по-късно, на 3 април 1897 г. на 63 години.