Руската цигуларка Мария Солозобова със „Симфониета „София“ в Централния военен клуб

Известната класическа музикантка изнесе първия си концерт в България, солирайки на „Симфониета „София“ към Общински културен институт „Надежда“ на 15 ноември 2023 г. В края на официалното събитие, главният диригент на оркестъра маестро Свилен Симеонов бе удостоен с най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци – „Кристално огърлие“ за изключителни заслуги и принос в областта на музикалното изкуство.

Световноизвестната руска цигуларка Мария Солозобова гостува за първи път в България. По покана на главния диригент на „Симфониета „София“ маестро Свилен Симеонов, тя бе солист в концерта на оркестъра на 15 ноември 2023 г. С любимо произведение – Концерт за цигулка и оркестър в ми минор, оп. 64 от Феликс Менделсон-Бартолди, Мария Солозобова предизвика възхищението на публиката в изпълнената до краен предел зала „Концертна“ на Централния военен клуб в София. Цигуларката плени сърцата на присъстващите с отношението си към музикалната материя, с усета, техничността, красивия звук и яркия темперамент, с високото ниво на изпълнение. След продължителни бурни аплаузи, солистката възнагради публиката с бис. В програмата прозвуча още емблематичната „Шотландска“ симфония от Феликс Менделсон-Бартолди. Водещ бе Емилия Раднева.

В края на концерта главният диригент на оркестър „Симфониета „София“ към Общински културен институт „Надежда“ маестро Свилен Симеонов бе удостоен с най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци – „Кристално огърлие“ за изключителни заслуги и принос в областта на музикалното изкуство. Наградата, по повод 35-годишната му творческа дейност и отминалия 60-годишен юбилей, му бе връчена от председателя на сдружението Станислав Почекански.

Сред официалните гости на събитието бяха Станислав Почекански – председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, генерал-майор Тодор Дочев – началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, доц. Борислав Бориславов – бивш заместник-председател на комисията по култура към Столичен общински съвет, множество изявени дейци на културата и българската общественост.

Ева Матева

_ _ _

Вижте още:

Маестро Свилен Симеонов отбеляза 60-годишния си юбилей с концерт в Централния военен клуб

_ _ _

Фотогалерия от събитието
Снимки: Бойко Дзивев