България празнува 24 май! Напред, науката е слънце!

За поредна година страната ни отбеляза с множество мероприятия 24 май – деня, известен още като Ден на Св. св. Кирил и Методий и празник на буквите. Денят, в който отбелязваме създаването на първата българска азбука – глаголицата от братята Кирил и Медодий през 862/863г., както и създаването на кирилицата в края на IX век.

Днес празникът се превръща в общонароден – на всички просветители, учени, творци и светли умове в българската история и съвремие.

Денят на българската просвета, култура и славянска писменост в столицата започна с шествие от площада пред Археологическия музей, което продължи по бул. „Цар Освободител“, бул. „Васил Левски“ до паметника на „Св. Св. Кирил и Методий“. Пред Националната библиотека бе отслужен молебен, след което официални речи произнесоха кметът на София Йорданка Фандъкова и президентът Румен Радев.

  • 24 май е обявен за официален празник на 30 март 1990 г. със Закона за изменение на Кодекса на труда, приет от Деветото Народното събрание.                                        
  • За първи път на 11 май 1851 г. се организира празник на Кирил и Методий в пловдивското училище „Св. Кирил и Методий“ по инициатива на Найден Геров.
  • Текстът на училищния „Химн на Св. Св. Кирилъ и Методи“ е дело на Стоян Михайловски, а музиката за него създава Панайот Пипков. 
  • С отделянето на църквата от светския календар през 1969 г. съществуват два празника – църковен (11 май) и светски (24 май). С въвеждането на григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май.