Почивай в мир! Ще ни липсваш!

На 16.10.2019 г. внезапно почина известният български композитор, пианист и диригент акад. Кирил Ламбов. Човек с „неповторима индивидуалност“, притежаващ неизчерпаема творческа енергия и идеи, професионалист от висока класа, той влагаше във всяка своя дейност сърце и душа.

Неговото творчество се характеризира с изострена чувствителност и емоционалност, богата хармония и разнообразен ритъм. В творбите му се забелязва афинитет към чуждестранни теми и фолклорни мотиви, социални теми и непримиримост с несправедливостта. Неговото безкрайно любопитство ни отвежда в арабския и африканския свят, пренася ни в източните държави с китайски и японски теми, запознава ни с азербайджанския, казахския и турския фолклор чрез мотиви и акценти в произведенията. В камерната музика експериментира с различни състави и инструменти.

Кирил Ламбов е автор на разнообразни по жанр произведения. Пише както музикално-сценични произведения, така и произведения за симфоничен оркестър, концерти, хорово-оркестрови произведения, произведения за струнен оркестър, камерна музика.

На сцената на ОКИ „Надежда“ и ЦВК в изпълнение на „Симфониета „София“ през последните години имахме удоволствието да чуем балада за сопран, тенор и оркестър „Емигрант“ (премиерно изпълнение), симфония №2 „Арабска“, концертна пиеса за маримба и оркестър, симфонична поема „Аксак Кулан“, вариации за пиано и оркестър по турска народна песен (премиерно изпълнение),  „Ода за майките на децата на Карабах“, „Пролетно море“. Неговата Циганска рапсодия за цигулка и оркестър, изпълнена на 27.02.2019 г. от „Симфониета „София“ със солист Савва Зверев получи безапелационно висока оценка от присъстващите на концерта композитори, диригенти и музиканти. Тя е произведение, което ще заеме достойно място в световната музикална история.

През годините акад. Кирил Ламбов е получил признание не само в България, но и в чужбина. Носител е на множество награди за композиция, изпълнителство и аранжимент. Има издадени творби в България и Япония. Негови произведения са изпълнявани в Русия, САЩ, Япония, Франция, Словакия, Унгария, Норвегия, Холандия, Еквадор, Йордания, Египет, Иран и др.

В резултат на неговата отвореност към чуждите култури и като следствие на неговата работа в ОКИ „Надежда“ в програмата на културния институт се появиха множество интересни концерти в знак на приятелството между народите.

Стриктен диригент, блестящ пианист, композитор на световно ниво, уважаван колега,

г-н Ламбов, за всички нас – ръководството, административният екип и оркестрантите към ОКИ „Надежда“, беше чест да Ви познаваме!

Автор: Ева Матева