С два юбилея – Моцарт и Албинони в първия концерт на „Симфониета „София“ за 2021 г.

Творби от Моцарт и Албинони звучаха в първия концерт на „Симфониета „София“ за 2021 г. С това събитие, на 05.02.2021 г. под диригентството на маестро Свилен Симеонов, Общински културен институт „Надежда“ отбеляза юбилейните 350 години от рождението на Албинони и 265 години от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт.

Програмата започна с красивия Концерт за обой и струнни инструменти оп. 9, № 11 от бароковия композитор Томазо Албинони (1671 – 1751), в който солист бе обоистката от „Симфониета „София“ Аяано Сато. Творбата постави силно начало на концертните изяви за новата календарна година. С великолепно изпълнение на солистката, много добър баланс и партньорство между нея и оркестъра, интерпретацията спечели многобройни бурни аплаузи.

Втората част от концерта бе посветена на гения на музикалния класицизъм Волфганг Амадеус Моцарт (1756 – 1791). В негова почит „Симфониета „София“ изпълни Симфония № 41, до мажор „Юпитер“, всепризната като едно от най-забележителните постижения на световния симфонизъм. Въздействието, което тази знаменита творба оказва върху слушателите всеки път, неизменно е внушително. Пространствеността, мащабният звук, оригиналният тематизъм и разнообразни композиционни похвати в произведението и този път не оставиха публиката равнодушна.

Е. Матева

_ _ _
Видеозаписи с изпълнения на „Симфониета „София“, нейните камерни състави и Джаз формация „София“ може да откриете в новия YouTube канал на Общински културен институт „Надежда“.