„Симфониета „София“ откри XXIX-тия Международен конкурс „Музиката и земята“

Тържественият концерт, с който оркестърът към Общински културен институт „Надежда“ се включи в инициативата, се проведе в рамките на фестивала „Изкуствата за земята“, 2021 г., който се провежда под патронажа на Министъра на околната среда и водите на Република България.

Тържествен концерт, посветен на Международния ден на Земята – 22 април, откри двадесет и деветото издание на Международния конкурс за инструменталисти, певци и композитори „Музиката и земята“. „Симфониета „София“ под диригентството на маестро Свилен Симеонов постави началото на престижния форум със стилна програма, вдъхновена от идеите и мисията на събитието. По традиция, за солисти на откриването бяха поканени изявени изпълнители, лауреати на конкурса от предходни години, които чрез своето изкуство и съпричастност да предадат посланието на проявата, а именно – да ценим и пазим Природата. В тазгодишния брой имахме възможността да чуем музикантите от известното дуо цигулка и пиано – Дарина и Ксавие Льокомт де ла Бретонери. Концертът, в рамките на фестивала „Изкуствата за земята“, се проведе на 21.04.2021 г. в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“ и премина под мотото „Откровенията на Земята“.

Чрез средствата на изкуството, ежегодният конкурс и съпътстващият го фестивал отпра­виха апел – да осъзнаем взаимната свързаност между Човек и Природа, да оценим необходимостта от възстановяване на баланса между тях и да предприемем мерки за опазването на заобикалящата ни среда. Само така ще имаме възможност да съхраним нормалния живот за нас и идните поколения. В тази връзка произведенията в концерт­ната програма бяха подбрани тематично. Звучаха Концерт за цигулка, пиано и струнни инструменти в ре минор от Феликс Менделсон-Бартолди и „Пасторална“ симфония от Лудвиг ван Бетовен.

Твърди се, че Менделсон е написал прекрасния двоен концерт след завръщането си от пътешествие в планината. 1823-та е годината на неговото създаване. Блестящ образец от юношеското творчество на гениалния композитор, тази творба е типичен пример за ранноромантично произведение. В нея по увлекателен начин и с чудесна интерпрета­ция ни потопиха солистите Дарина и Ксавие Льокомт де ла Бретонери. Изпълнението, следващо стиловото многообразие на композицията, умело съпостави бароковите черти с лиризма и белезите на Романтичната епоха. С брилянтна прецизност, музикал­ност и усет към материята, изтънчена деликатност и непоклатима стабилност, дуото Дарина и Ксавие Льокомт де ла Бретонери безспорно се нарежда сред най-изтъкнатите и интересни музикални партньорства в съвременния концертен живот.

Силно емоционално бе и изпълнението на Симфония № 6 „Пасторална“ от Лудвиг ван Бетовен, представена от „Симфониета „София“. Творбата, като своеобразен химн в прослава на великата сила на природата, илюстрира чувствата и емоциите, породени от спокойствието, красотата на природата и взаимодействието на човека с нея. Многообразието от природни картини и психологически състояния, пресъздадени от окестъра с изпълнените първа, трета и пета част на произведението, утвърдиха основ­ния замисъл на конкурса и фестивала – възпитаване в ценности, чрез изграждането на ново отношение на уважение към природата и нейното опазване.

Ева Матева

_ _ _
Вижте още:

„250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен“ – проф. Жени Захариева със „Симфониета София“/2020 г.
_ _ _