„Младите таланти на НМУ „Любомир Пипков“ със „Симфониета „София“

Изявени ученици от музикалното училище бяха солисти на оркестъра в концерт, посветен на Деня на Европа.

Прекрасен повод събра „Симфониета „София“ към Общински културен институт „На­дежда“ с новото поколение даровити музикални изпълнители. По случай 9 май – Деня на Европа, дата, символизираща мира и единството в името на бъдещето и идните генерации, оркестърът с диригент Свилен Симеонов проведе един от вече традиционните си концерти с възпитаници на музикалните училища в страната. Събитието се състоя на 7 май 2021 г. в зала „Концертна“ на Централен военен клуб, София.

В програмата взеха участие деца – лауреати на множество национални и международ­ни конкурси. Част от тях вече са били солисти на „Симфониета „София“ или други оркестри в страната през последните години. За останалите обаче, това бе първата изява с оркестър – безценни начални крачки по пътя на бъдещото им професионално разви­тие. Ученици на проф. Ангел Станков, Антонина Бонева, Радмила Петрова, Ива Любо­мирова, Кристиян Чернев, Красимир Костадинов и Елена Велчева показаха своите изпълнителски умения.

Първи в концертната вечер бе единственият участник, който не е ученик в НМУ „Любо­мир Пипков“. Виктор Вичев, възпитаник на НУМТИ „Добрин Петков“, Пловдив, пред­стави първа част от Концерт за пиано и оркестър № 23 на Волфганг Амадеус Моцарт. След него­вото изпълнение програмата продължи с още две произведения от същия композитор – първа част на Концерт за цигулка и оркестър № 3, сол мажор, предста­вена от Мирослав Стойнов – цигулка и Allegretto със солист Александър Маджаров – валдхорна. В негово изпълнение прозву­ча също и Вокализ от Джузепе Конконе. Най-малкият участник в концерта – деветгодишната Лора Алексиева – пиано, изпълни Сонатина, фа мажор от Муцио Клементи. До края на програмата бяха представени първа част на Концерт за флейта и оркестър от Йохан Кванц, изпълнена от Йоана Хорова – флейта, първа част на Концерт за виолончело и оркестър № 5, оп. 76 от Георг Голтерман със солист Филип Цочев – виолончело и великолепните „Цигански напеви“ от Пабло де Сарасате в изпълнение на Антон Георгиев – цигулка.

Ежедневен целенасочен труд и усилия, но и заслужено удовлетворение и признание – това са двете страни в красивия свят на музикалното изкуство, в който тези млади изпълнители вървят уверено напред. Прекрасен концерт, оставящ важна следа и незаменим опит в тяхната професионална биография.

* Първата част на Концерта за виолончело и оркестър от Георг Голтерман и Сона­тината от Клементи бяха специално оркестрирани за този концерт от Минко Ламбов, а Allegretto от Моцарт и Вокализ от Конконе прозвучаха в оркестрации на диригента Свилен Симеонов.

 Ева Матева

– – –
Вижте още:

„Новите будители“ на България в ОКИ „Надежда“/2019 г.

Младият пианист Теодор Пазов спечели Първа награда на конкурса GREAT COMPOSERS COMPETITION, 2020
– – –