Джулай морнинг – за мига на изгрева и историята на една българска традиция

 Мотото на празника е Прави любов, а не война“

Джулай морнинг (July Morning-Юлско утро) – празникът, свързан с вълшебния миг да посрещнеш изгрева възниква във Варна през 1980 г. Познат е още като празник на хипитата и е тясно свързан с песента на английската рок-групата „Юрая Хийп“, носеща името „Julаy Morning“.

И ако в началото хората са се събирали на морския бряг още от вечерта на предходния ден – 30 юни, то днес Джулай не е задължително да се празнува на брeгa на морето. На много места в страната, където има големи водни басейни хората се събират, за да посрещнат първите лъчи на слънцето. Пример за такова честване е град Тутракан, който посреща Джулай на река Дунав. Моментът, заради който си заслужава да стоиш буден цяла нощ, пречиства съзнанието от лоши мисли, носи неповторима наслада, мир и надежда, вече се отбелязва от хората на всяко едно място, където има изглед към изток.

История на празника:

Твърди се, че всичко е започнало от нощта на 30 юни срещу 1 юли, когато хипар в казармата трябвало да стои на пост цяла нощ. Тогава той си обещал да направи така, че никой да не посреща това утро сам. По това време носели касетофони на батерии и китари, за да запълнят с музика и забавления нощта. Новината за Джулай морнинг се разпространила бързо и със всяка изминала година броят на празнуващите главоломно се увеличавал. Отбелязването на празника с времето се преместило в село Варвара, община Царево.

Символ на празника:

Джулай морнинг в началото е бил олицетворение на забраненото – протест срещу комунистическата власт и борба за свободата. Организиран е от група свободомислещи млади хора, които пеели цяла нощ забранени песни, на морския бряг палели огньове, около които се събирали и се забавлявали. Празникът продължава да съществува и след падането на комунистическия режим в страната. Някой обаче твърдят, че първоначалната идея на празника за протест и търсене на свобода  вече е загубила своето значение. Въпреки това въодушевлението от посрещането на първите слънчеви лъчи събира все повече хора заедно и на все повече места. Според някои Джулай морнинг има смисъл на бягство от града и от цивилизацията, на протест срещу собственото Аз и пълно освобождаване на личността от оковите на големия град.

За историята на песента „Julay Morning”:

Името на песента Julay Morning” произлиза от романа „Дейвид Копърфийлд“ на Чарлз Дикенс. Рок-бандата Юрая Хийп става популярна през 70-те години на 20-ти век най-вече с това парче, а интродукцията към песента се изпълнява на орган вместо сватбен марш в много страни по света.

От Джулай морнинг до Джулай ивнинг:

След честването на Джулай морнинг, група хипари решили, че освен посрещането на слънцето в началото на юли, може да го изпратят по същия начин в края на юли. Така създали допълнителен празник Джулай ивнинг, който се празнува вечерта на 31 юли срещу 1 август.

От 2004 г. се превърна в традиция и посещението на самия английски музикант и вокалист Джон Лоутън на празника в България. Лоутън изпълнява химна на Джулай морнинг на концертите в Каварна-Калиакра Рок Фест.