„Rock around the clock“ – началото на „Рок ерата“

Въпреки всички спорове около това коя е първата рок песен, безспорно „Rock around the clock“ е тази, която оглавява класациите и като цяло се счита за началото на „Рок ерата“.

Противно на общоприетото схващане, „Rock Around the Clock“ не е бил първият записан рокендрол запис. Всъщност това дори не е бил първият рок запис на Бил Хейли. „Rock Around the Clock“ обаче е била първата рокендрол песен, която е попаднала на първо място в поп класациите. Песента е написана още през 1952 г. от Макс К. Фридман и Джеймс Е. Майърс. Но най-известното и най-успешно изпълнение е записано от Бил Хейли и неговите комети на 12 април през 1954 г. за британската звукозаписна компания „American Decca“.

Твърди се обаче, че оригиналната версия най-вероятно е била записана през октомври 1953 г. от „Sonny Dae and His Nights“. Записът потъва безследно, но в крайна сметка със записа на Хейли през 1954 г. „Rock around the clock“ се превръща в огромен хит. Оригиналното пълно заглавие на песента е било „(We’re Gonna) Rock Around the Clock Tonight!“. Мнозина казват също, че най-запомнящата се част от „Rock Around the Clock“ е светкавичното соло, изиграно от сесийния китарист Дани Седроне.

На 12 април 1954 г. пътувахме от Честър, Пенсилвания до Ню Йорк, за да запишем първата си сесия за „Decca Records“, спомня си Маршал Лайтъл за „For Bass Players Only“. „Малко закъсняхме с пристигането си и имахме само три часа и половина, за да запишем две песни. Първата се казваше „Тринадесет жени“. – никога не бяхме чували тази песен, преди да стигнем до студиото и ни отне три часа, за да я завършим. Тогава ни останаха само 30 минути, за да запишем „Rock Around the Clock“. За щастие имахме уговорка, записахме я само с два дубла. В онези дни всичко се записваше едновременно, без грешки. „Rock Around the Clock“ просто се събра като магия.“, разказва още басиста Маршал Лайтъл.

Друг любопитен факт е, че продуцентът на Хейли по онова време е настоявал да постави песента на B-страна на записа. С други думи, B-страната обикновено е „пълнител“. „Пълнителят‘ – „Rock Around the Clock“ обаче се превръща в сингъл номер едно както в класациите на Съединените щати, така и в Обединеното кралство. Успява да се наложи като тотален хит и нахлува отново в британската класация за сингъл през 60-те и 70-те години.

„(We’re Gonna) Rock Around the Clock“ е била и темата на филма „Blackboard Jungle“ от 1955 г., който подчертава нарастващата загриженост за младежката престъпност. Това е била и първата рок песен, използвана в холивудски филм. Песента отново е използвана през 1974 г. във филма „American Graffiti“, също и като начална тема на телевизионния ситком „Happy Days“.

Тази песен, не става само номер едно в класациите, тя се превръща в нещо повече – в химн на бунтовната младеж от 50-те години на миналия век и се смята за песента, която, повече от всяка друга, е донесла рокендрола в масовата култура по света. Песента е е била номер 158 в списъка на списание „Rolling Stone“ за 500-те най-велики песни на всички времена.

Източници: https://ultimateclassicrock.com/rock-around-the-clock/
Снимки: Уикипедия

***

Следете културния афиш на ОКИ „Надежда“ и във Facebook.


ОЩЕ ОТ ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ И СЪБИТИЯ:

„Love Me Do“ – Раждането на „The Beatles“

Live Aid – 36 години от най-мащабния благотворителен концерт за набиране на средства за гладуващите в Етиопия

Кралят на рокендрола Елвис Пресли изнася последния си концерт преди 44 години