„80 години от спасяването на българските евреи“ със „Симфониета „София“ и Джаз формация „София“

Събитието се осъществи по проект към „Национална програма с конкретни събития и инициативи за отбелязване 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война“

С тържествен концерт „Симфониета „София“ и Джаз формация „София“ отбелязаха едно от паметните събития в българската история, предизвикващо респект и национална гордост. Повод за честването, организирано от Общински културен институт „Надежда“ с подкрепата на Министерството на културата на Република България и Столична община, бе юбилейната 80-а годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Изключителен акт, с който българският народ успява да предотврати депортирането на близо 50 000 души към лагерите на смъртта. Концертът се проведе в зала „България“ под ръководството на двама диригенти – Юли Дамянов и Минко Ламбов. Солисти бяха сопраното Олга Скеклиу (Гърция) и кларинетистът Борислав Йоцов.

Забележителна програма с оригинални произведения от съвременни български композитори звуча на 8 септември 2023 г. Три пиеси – транскрипции върху евреоиспанския песенен фолклор из цикъла сефарадски песни на Жул Леви и народната песен „Durme, Durme“ бяха представени в оркестрации на Юли Дамянов под негово диригентство. Солистката Олга Скеклиу изпълни също и Романс из операта „Еврейката“ на Жак Халеви.

Трите еврейски танца за кларинет и оркестър от Кирил Ламбов, които прозвучаха в центъра на програмата, внесоха наситената енергия и яркия темперамент на използваните автентични еврейски теми, разкривайки богата образност и пламенен дух. Произведението бе представено от солиста Борислав Йоцов под диригентството на Минко Ламбов.

За финал на концерта бе изпълнена завладяващата „Еврейска легенда“ от Юли Дамянов под негово диригентство. Мащабна звучност, красива мелодика и картинност с романтична окраска завладяха залата при представянето на древната легенда за Голем.

Водещ и автор на сценария бе Петя Петрова-Иванова.

Ева Матева

_ _ _

Вижте още:

В памет на Кирил Ламбов

С музиката на Пенчо Стоянов в ОКИ „Надежда“

_ _ _

Фотогалерия от събитието
Снимки: Бойко Дзивев