„Вечер на виолата и пианото“ в рамките на цикъла „Солисти от „Симфониета „София“

„Солисти от „Симфониета „София“ представи поредния си концерт за годината на 15 септември 2023 г. Традиционният цикъл, в рамките на който ежегодно се провеждат един или два концерта, този път насочи вниманието на публиката към виоловите и клавирните изпълнения. Като солисти пред своите колеги от оркестъра излязоха виолистите Таня Спасова и Велян Ванков – утвърдени музиканти и дългогодишни членове на „Симфониета „София“. Гост в програмата бе талантливият пианист Михаил Стефанов, който е лауреат на редица наши и международни конкурси. Концертът се проведе в залата на Общински културен институт „Надежда“ под диригентството на маестро Свилен Симеонов.

Западноевропейска музика от Класическия период и Романтизма състави красивата програма на събитието. Концерт за виола и оркестър от Франц Хофмайстер със солист Велян Ванков постави нейното начало. Последвалото изпълнение на Таня Спасова представи втора и трета част от емблематичния за творчеството на Сесил Форсайт Концерт за виола и оркестър. В края на програмата звуча Концерт за пиано и оркестър № 11 в ре мажор, изпълнен от Михаил Стефанов.

Вложените професионализъм, чувство и музикално преживяване оказаха силно въздействие върху публиката. Бурни аплодисменти възнаградиха изпълненията на солистите и оркестъра.

Е. Матева

_ _ _
Вижте още:

Цигулкова вечер със солисти от „Симфониета „София“
_ _ _

Фотогалерия от събитието
Снимки: Емилия Раднева