24 ноември, 18:30 ч., концертна зала ОКИ „Надежда“, концерт на „Симфониета „София“

Едно от най-забележителните произведения за класическа китара на всички времена – характерният испански Концерт „Аранхуес“ от Хоакин Родриго и една от най-използваните във филмовите саундтраци музика – прочувственото Адажио за струнни от Самюъл Барбър, ще бъдат изпълнени от „Симфониета „София“ в концерта на 24 ноември 2023 г. В програмата, под диригентството на Велян Ванков, също така ще прозвучи и Концерт за пиано и оркестър № 1 от Лудвиг ван Бетовен. Солисти ще бъдат Мила Лафазанска – пиано и Васил Игнатов – китара.

Заповядайте на 24 ноември от 18:30 ч. в концертната зала на ОКИ „Надежда“, за да прекарате една чудесна вечер с прекрасна музика.

Вход – свободен
_ _ _

МИЛА ЛАФАЗАНСКА започва да свири на пиано на 5-годишна възраст при Мира Искърова. Впоследствие е приета в НУИ „Любомир Пипков“, София и от 2013 г. продължава своето обучение в класа по пиано на Милена Павлова. От 2018 до 2021 г. неин преподавател е Антонина Бонева, а понастоящем от 2021 г. е възпитаничка на гл. ас. д-р Гергана Несторова. Младата пианистка е ученичка в десети гимназиален клас на музикалното училище.

Участвала е в майсторски класове на проф. Борислава Танева, Лилия Бояджиева, Марина Плясова, Рафаел Салинас и Силвия Чу, Агате Леймони и Галина Даскалова, проф. Людмил Ангелов.

Тя е лауреат на няколко международни конкурса по пиано. Сред наградите ѝ са: Първа награда от Международния музикален конкурс „Звукът на времето“, Велико Търново, Първа награда от Международния конкурс „Great Composers Competition – Best Mozart performance”, Втора награда от конкурса за пиано „От Бах до Джаз“ в Атина, Втора награда от Международния музикален конкурс „Grand Prize Virtuoso – Brussels”, Трета награда на Международния конкурс за класическа музика за млади изпълнители, Перник, Втора награда на Международния конкурс Great Composers Competition – Best Rachmaninoff Performance.

Дебюта си с оркестър младата изпълнителка прави през януари 2022 година със „Симфониета „София“ под диригентството на Велян Ванков. Тогава тя солира в Концерт за пиано и оркестър № 23 в ла мажор от В. А. Моцарт.
_ _ _

Още от детска възраст, ВАСИЛ ИГНАТОВ е завладян от магията на класическата китара. Неговият музикантски път започва в младежките му години с начални уроци при преподавателя Стефан Владимиров, който полага основите в изграждането на бъдещия изпълнител. Васил Игнатов завършва с отличие магистратура в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – специалност класическа китара при доц. д-р Росен Балкански и специализация по класическа китара в АМТИ, гр. Пловдив при Стела Митева-Динкова.

Той е лауреат на редица наши и международни фестивали и конкурси: Второ място на Международен фестивал за класическа китара, гр.Скопие; Второ място на Международен фестивал за класическа китара, гр. Кюстендил; Голяма награда – Китара и Сертификат от конкурс „Никола Минев“, София; Специална грамота за дългогодишна и всеотдайна инструментална дейност в областта на мандолинното изкуство (Оркестрант при Мандолинен оркестър „София”); Втора награда – Сертификат от конкурс „Никола Минев“, гр. София; Първа награда на Международен фестивал за класическа китара, гр. Гоце Делчев и др.

Участвал е в майсторски класове на Георги Василев, Андреас Фон Вангенхайм, Герхард Райхенбах, Йоргос Панецос, Ливиу Георгеску, Цветан Стоянов, Дарко Багески , Мая Радованлия, Нено Мунитич.

Към днешна дата Васил Игнатов се изявява активно като концертиращ солист. От години работи и като преподавател по китара в сферата на училищната и извънучилищната учебна дейност.