Виртуозът Марио Хосен, „Симфониета „София“ и Камерата „Орфика“ с премиера за България на „Вивалди: Четирите годишни времена“ от Макс Рихтер

Ефектната версия на бароковите концерти бе представена за първи път в страната ни в Общински културен институт „Надежда“ на 9 ноември 2023 г. под диригентството на маестро Свилен Симеонов.

Виртуозният цигулар Марио Хосен, „Симфониета „София“ и Камерата „Орфика“ под диригентството на маестро Свилен Симеонов представиха за първи път в България „Вивалди: Четирите годишни времена“, прекомпозирани от съвременния британски композитор Макс Рихтер. Премиерата на ефектното модернистично произведение се състоя на 9 ноември 2023 г. в Общински културен институт „Надежда“. Изпълнението му бе последвано от продължителни бурни аплодисменти и бис на Марио Хосен. В програмата звучаха още Симфонично интермецо от Хидеаки Хираи и Симфонично „Ноктюрно“ в сол мажор, оп. 70, № 1 от Джузепе Мартучи.

Удивителна виртуозност, завладяваща енергия и вихър от изменящи се емоционални състояния представи с изпълнението си знаменитият солист. Неговата интерпретация на „Вивалди: Четирите годишни времена“, прекомпозирани от Макс Рихтер, грабна публиката в концертната зала на ОКИ „Надежда“.

Вдъхновен от едноименните оригинални барокови концерти на Антонио Вивалди, композиторът Макс Рихтер осъвременява музикалната материя, трансформира и модифицира известните теми с неочаквани ходове и композиционни решения. Използва около една четвърт от оригиналната музика, която му служи за основа на новия вариант. Пречупени през многообразни цветови палитри, автентичните музикални фрагменти, извадени от своя контекст, се видоизменят и развиват по нов начин. Богатата образност и тематичните акценти на оригиналните „Четири годишни времена“ придобиват черти на кинематографичност.

Марио Хосен, „Симфониета „София“ и главният ѝ диригент Свилен Симеонов се радват на дългогодишно ценно сътрудничество и плодотворни традиции в голям брой общи изяви. Съвместното участие на оркестъра към Общински културен институт „Надежда“ с Камерата „Орфика“ в настоящия концерт е по идея на известния цигулар. Успешното взаимодействие между съставите дава простор за нови бъдещи начинания, които ще разширят възможностите за реализация на нови и интересни проекти. Следващият съвместен концерт е планиран за идната 2024 г.

Ева Матева

_ _ _

Вижте още:

Съвършенство от Брух – виртуозите Марио Хосен и Марта Потулска със „Симфониета „София“

_ _ _

Фотогалерия от събитието

Снимки: Бойко Дзивев