Моцартова програма в концерта на „Симфониета „София“ на 23 февруари под диригентството на Георги Патриков

Солист бе сопраното Теодора Петрова

Концерт, посветен на гения Волфганг Амадеус Моцарт се състоя на 23 февруари 2024 г. в концертната зала на Общински културен институт „Надежда“. Оркестър „Симфониета „София“, под диригентството на Георги Патриков изпълни емблематични за великия композитор произведения от неговото оперно и симфонично творчество. Солист бе сопраното Теодора Петрова.

Програмата, която диригентът Георги Патриков представи пред публиката в ОКИ „Надежда“ бе съставена от творби из късното творчество на Моцарт. Звучаха произведения, писани в рамките на 5-годишния период от 1786 до 1790 г. Това включваше части от трите опери, в които композиторът изключително успешно си сътрудничи с либретиста Лоренцо да Понте – „Сватбата на Фигаро“, „Дон Жуан“ и „Така правят всички“, както и симфония № 38 „Пражка“, създадена по същото време. Цялата програма бе белязана от идеята за Прага – градът, в който Моцарт е посрещнат с ентусиазъм, а тези произведения са постигнали огромен успех.

В изпълнение на солистката Теодора Петрова звучаха Ария на Фиордилиджи от първо действие на операта „Така правят всички“, Ария на Графинята от трето действие на операта „Сватбата на Фигаро“ и Ария на Дона Анна от операта „Дон Жуан“. В концерта бяха представени също увертюрите към оперите „Така правят всички“ и „Дон Жуан“.

Е. Матева

_ _ _

Фотогалерия от събитието
Снимки: Бойко Дзивев