31 май, 19:00 ч., ОКИ „Надежда“, „Лалугер“ – моноспектакъл на Николай Урумов

На 31 май от 19:00 ч. в Общински културен институт „Надежда“ може да гледате изключителната актьорска игра на Николай Урумов в моноспектакъла „Лалугер“.

Пред Вас ще се разкрие една ярка история за добротата и човеколюбието, история, която през комичното разглежда сериозните проблеми на отделния човек и обществото като цяло. Спектакълът поставя множество въпроси за това в какъв свят живеем, какви са хората около нас, в какво се превръща битието на съвременния човек.

И така, в търсене на себепознанието, като антипод на безразличната и озлобяла действителност се появява героят на Николай Урумов – наивен, но естествен и истински, човек, носещ ценностите на едни други, отминали времена. На фона на неговата лична история още повече изпъкват проблемите на съвремието – капсулирането в днешния ден, затварянето в себе си, забравата за това откъде си тръгнал…

31 май, петък, 19:00 ч., Общински културен институт „Надежда“

Билети може да закупите на касата на ОКИ „Надежда“ и в мрежата на Eventim

_ _ _

Сюжет

„Лалугер” е смешно сбогуване с едно отиващо си време и с едно забравено пространство, в което все още можем да открием хора. Главният герой, Дянко Лалугера, живее напълно невидим в отдалечен от София край на България. Но никой не бива да го подценява – макар и рядко, той идва в столицата. Този път е дошъл специално по поръчение на брат си да донесе готови документи за европроект. Големият проблем обаче е един защитен вид лалугер, който се е заселил точно във фамилната земя и пречи да се одобри проекта.

Дянко е на гарата и чака брат си, който е „голям човек и работи в министерството”. Ще дойде ли брат му, „големият човек в министерството“, да го вземе от гарата или важно заседание ще му попречи? Има ли и друга причина, която ще го възпрепятства? Всичко ще стане ясно в края на пиесата, когато ще узнаем истината за лалугера. А може би също и истината за себе си…

Спектакълът разглежда добре познатите ни и болезнени теми за обезлюдяването на българските села, за безвъзвратното отдалечаване от земята, за пустеещата бащина къща, за децата, непознаващи корените си. „Лалугер” е спектакъл за сблъсъка на два свята, единият, в който буквичката “М” значи Макдоналдс и другият, в който буквичката „М” значи Мама! И както лалугерът е в Червената книга на изчезващите видове, така и ценностите, за които говори спектакълът са в Червената книга на „изчезващите ценности”! А лалугерът е прозорлива метафора, която ни кара едновременно да се усмихваме и да изпитваме тъга.

Това е една от онези истории, които те разтърсват и остават в съзнанието ти. Безспорният талант на Николай Урумов те въвлича в кръговрат от емоции където контролът над тялото, разумът и сърцето е невъзможен.

 

Драматургичният текст „Лалугер” е създаден по книгата „Приказки в края на времето” на Александър Урумов. В основата му са седем от тези приказки-разкази, които Юри Дачев нарича „истории, събирани като трохи в шепа”.

Текстът е написан по идея на Николай Урумов, който пръв вижда в „Приказки”-те своя „лалугерски” герой, дава своя съавторски принос и накрая така се влюбва в „Лалугер”-а, че го приютява в сърцето си и сега вече те двамата са едно. Затова, ако потърсите героя, обърнете се към Николай Урумов, той знае разписанието му, той знае в коя дупка се е смушил и по коя нива щъка на зиг-заг, изправяйки се час по час на задните си лапи и оглеждайки се наоколо.