„Симфониета „София“ и Джаз формация „София“ с музикална програма на наградите за ярки постижения в областта на културата за 2017 г.

Наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата се връчват всяка година на 17 септември – Деня на СофияТържествената церемонията по официялното връчване за 2017 г. се проведе в Народния театър „Иван Вазов“.

„Симфониета „София“ под диригентството на Свилен Симеонов с брилянтно изпълнение на „Празнична увертюра“ от Веселин Стоянов затвърдиха и доказаха за пореден път яркото си присъствие на сцена и професионализъм. Съвместно с женския хор „Христина Морфова“ в програмата за финал бе изпълнена и песента „Хубава си моя горо“.

След официалното връчване за всички наградени и присъстващи на церемонията бе организиран коктейл, на който за доброто настроение се погрижиха музикантите от Джаз формация “София” .

По категории отличени бяха:

Композиторът акад. Васил Казанджиев бе удостоен със Специалната награда на София, която връчи кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Романът „Чамкория“ на Милен Русков спечели отличието за литература. В категорията фолклорни сценични изкуства бе награден Нестор Несторов, за музика – Кирил Маричков и група “Щурците”, за танцово изкуство – спектаклите „Петрушка“ и „Жар птица“ на Софийската опера и балет по музиката на Игор Стравински. Наградата на София за кино бе присъдена на филмът „Мост към Кристо“ на Евгения Атанасова  Тенева. Категория критика и журналистика в областта на културата наградата грабна Даринка Илиева, за театър – актрисата Меглена Караламбова, за художествена фотография – Иво Хаджимишев. Софийската градска художествена галерия получи награда в категория визуално-пластични изкуства. За архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда е отличено архитектурното студио “Морфкод”. В съвременни перформативни и мултижанрови изкуства – ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс.