Лауреати на международни конкурси в концерт на „Симфониета „София“ под диригентството на Георги Димитров

Общински културен институт „Надежда“ бе домакин на събитието, в което се изявиха носителите на призовите места от международния конкурс „Perusia Harmonica“ 2021, Перуджа, Италия.

Многообещаващите млади изпълнители бяха солисти в програмата на 13 септември 2021 г. Те участваха в концерт от цикъла „Лауреати на международни конкурси“, който се организира ежегодно от Общински културен институт „Надежда“, София. Събитието премина под ръководството на един от корифеите в българското диригентско изкуство – маестро Георги Димитров. Под негово диригентство и в партньорство с оркестър „Симфониета „София“, на сцената се представиха Виктория Тодорова – сопран, Серджио Каталано – пиано, Катарина Ауер – цигулка и Алесио Педини – пиано.

Участници и първенци в множество международни конкурси, макар и много млади, те са из­пълнители, чиито професионални пътища вече са осеяни с успехи. Съдейки от впечатлението, което направиха с изпълненията си на концерта в ОКИ „Надежда“, очевидно занапред техните имена ще се чуват все повече по международните сцени. Силно обнадеждаващо е, че в днеш­но време сред младите хора все още има толкова талантливи, работещи и предизвикващи интерес музиканти.

Прекрасен тембър, красиви височини и прочувствено изпълнение – началото на концерта, поставено от Виктория Тодорова, развълнува публиката с вечните арии на Церлина от операта „Дон Жуан“ на Волфганг Амадеус Моцарт и на Лаурета от операта „Джани Скики“ на Джакомо Пучини. След вокалните превъплъщения, програмата премина изцяло в инструменталната област и насочи към размисъл за разнообразните насоки, в които може да се прояви таланта на отделните изпълнители. Индивидуален стил, оригиналност, поведение, музикалност и техни­чески възможности – всеки от представилите се солисти се отличаваше със своя автентична визия и усет към музикалната материя.

Изцяло потопен в музиката, изразяващ бурните си вътрешните емоции със страст и впечатля­ващ артистизъм, Серджио Каталано изпълни първата част от Концерт за пиано и оркестър № 2, фа минор, оп. 21 от Фредерик Шопен. Катарина Ауер предизвика силни аплодисменти с из­ключителното си музикално отношение, усещане и интерпретация на първата част от Концерт за цигулка и оркестър, Ре мажор, оп. 35 на Пьотр Илич Чайковски. Накрая на програмата, с бри­лянтна прецизност и фокус върху изграждането облика на творбата, изпъкна Алесио Педини. Вихър от изменящи се състояния и многообразие от нюанси изобилстваха в разтърсващото му изпълнение на първа и трета части на Концерт за пиано и оркестър № 2, оп. 18 от Сергей Рахманинов.

Ева Матева

_ _ _

Фотогалерия от събитието
Снимки – Бойко Дзивев