Италианската флейтистка Луиза Селло в концерт със „Симфониета „София“ по случай Гергьовден

Събитието, организирано съвместно от Общински културен институт „Надежда“, Министерство на отбраната на Република България и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, се проведе пред пълна зала в Централния военен клуб.

На 4 май 2022 г. в зала „Концертна“ на Централния военен клуб в София се проведе традиционният концерт на „Симфониета „София“, посветен на Гергьовден – един от най-почитаните християнски празници, Ден на храбростта и българската армия. Солист в програмата бе известната италианска флейтистка, преподавател в НБУ, Луиза Селло. Концертът се проведе под диригентството на маестро Свилен Симеонов, който е автор и на част от аранжиментите. Събитието предизвика широк обществен интерес, на концерта присъстваха гости от италианското посолство и посланика на Италия в България Джузепина Дзара.

По случай празника, в програмата беше включено и българско произведение. „Симфониета „София“ изпълни три пиеси от цикъла „Класично и романтично“ на Панчо Владигеров. Оркестърът представи още популярни и обичани части от сюитите „Арлезианката“ и „Кармен“ на Жорж Бизе. В аранжимент за флейта и камерен оркестър на маестро Симеонов звуча „Брилянтна фантазия“ от Франсоа Борне върху тема от оп. „Кармен“ на Жорж Бизе със солист Луиза Селло.

Обявена за посланик на музиката и италианската култура, подкрепена от Министерството на културата на Италия, флейтистката Луиза Селло се старае да популяризира италианската музика и култура, включвайки в изпълняваните от нея музикални програми и отбрани произведения от италиански композитори. Като солист на „Симфониета „София“ тя изпълни вълнуваща Сюита за флейта и струнен оркестър върху филмови теми на Нино Рота, а за бис представи пиеса от Енио Мориконе.

Е. Матева

_ _ _

Фотогалерия от събитието
Снимки: Бойко Дзивев